loonheffingskorting toepassen

Loonheffingskorting toepassen? Zo werkt het!

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gekregen of misschien komt deze informatie als geroepen, omdat je, je afvraagt wat je ermee aan moet: loonheffingskorting. Wat is loonheffing, wat is loonheffingskorting en hoe werkt het eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles over wat het is, hoe het werkt, of je het juist aan of uit moet zetten en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffing is een loonbelasting en valt onder de premie volksverzekeringen. Wanneer je bij het tekenen van je contract voor de keuze wordt gesteld of je wel of niet je loonheffingskorting moet aanzetten, maak je eigenlijk de keuze: ga ik meer of minder belasting betalen. Want, iedereen die een salaris ontvangt moet loonheffing afdragen aan de belastingdienst. Zet je de loonheffingskorting aan? Dan betekent dit dat je minder belasting gaat betalen en uiteindelijk meer nettosalaris zal ontvangen.

Het overmaken van de loonheffing gebeurt via je werkgever. Je hoeft dit zelf dus niet over te maken aan de belastingdienst. Je loonheffingskorting toepassen werkt zowel voor jou als je werkgever in het voordeel. Jij ontvangt namelijk meer nettosalaris, maar je werkgever betaalt ook minder belasting.

Loonheffingskorting aan of uit zetten?

Wanneer je slechts voor één werkgever werkt, raden we aan om de loonheffingskorting altijd aan te zetten. In dit geval zorg je voor korting op de belasting, wat voor zowel jou als je werkgever in het voordeel werkt.

Loonheffingskorting toepassen bij meerdere werkgevers, ja of nee?

Loonheffingskorting toepassen kan slechts bij één werkgever. Zou je namelijk van meerdere werkgevers loonheffingskorting ontvangen, dan kan het voorkomen dat je te veel korting op de belasting ontvangt. Uiteindelijk resulteert dit dan in een overschot aan kortingen, die je bij het invullen van de belastingaangifte weer allemaal moet terugbetalen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, vanwaar er in de wet is opgenomen dat je dit slechts bij één werkgever kunt toepassen.

Bij welke werkgever pas je het wel toe en bij welke niet? De verstandigste keuze is om dit te doen bij de werkgever waarbij het brutoloon het hoogst is. Waarom? Hoe hoger het loon namelijk is, hoe meer loonheffingskorting er toegepast kan worden en je er dus meer nettosalaris aan overhoudt.

Een loonheffingskorting formulier invullen

Wanneer je van loonheffingskorting wil genieten, moet je een loonheffingskorting formulier invullen, ook wel het loonheffingsformulier genoemd. Hierop staan onder meer de gegevens van je werkgever, van jezelf, je bank en een vakje met ja/nee waar je de loonheffingskorting aan of uit kunt vinken.

Loonheffingskorting, hoeveel is normaal?

De hoogte van je loonheffingskorting en óf je hier recht op hebt, hangt onder meer af van je leeftijd en hoelang je al woonachtig bent in Nederland. Wanneer je inkomen stijgt, heb je vaak recht op minder korting of ontvang je zelfs helemaal geen loonheffingskorting meer. De exacte hoeveelheid aan korting die je ontvangt hangt dus af van je salaris, wat natuurlijk per persoon verschilt. De maximale heffingskorting voor 2021 kwam bijvoorbeeld uit op €2.837,-.

Kan ik mijn loonheffingskorting aanpassen?

Wanneer je een extra baan erbij krijgt en daar meer gaat verdienen dan bij je huidige werkgever wil je natuurlijk het liefste de loonheffingskorting toepassen bij je nieuwe werkgever. Hier ontvang je immers het meeste nettosalaris. Je kunt dit heel eenvoudig aanpassen door een nieuw loonheffingskorting formulier in te vullen. Deze geef je af bij je eerste werkgever, zodat hij de gegevens kan wijzigen en de loonheffing uit kan zetten. Op deze manier geniet je alleen van loonheffingskorting bij je nieuwe werkgever.

Meer informatie over loonheffingskorting of wil je solliciteren? Neem contact op!

Wij vertellen je graag meer over alle loonheffingen, belastingen en natuurlijk over het werken in een callcenter. Ben je nieuwsgierig naar meer informatie of wil je solliciteren? Geen probleem. Je komt eenvoudig met ons in contact via 070 2042233 of mail naar info@ilovetowork.nl. Wij geven je binnen één dag al reactie!

Recente posts

Niets gevonden.

Menu